Sateenkaari-ihmisten oikeudet ottavat takapakkia. Liitot ympäri maailman kokoontuivat pohtimaan, kuinka vähemmistöjen asemaa voisi kohentaa niin liittojen sisällä kuin työelämässä. JHL oli mukana.
Sateenkaarivähemmistöjen oikeudet eivät koske minua, ajattelee moni.
– Silloin ammattiliittojen on muistutettava, että yhden jäsenen ongelmat koskevat meitä kaikkia, sanoo australialainen Maddy Northam, 34.
Northam työskentelee kotimaassaan julkisen sektorin ammattiliitossa CPSU:ssa (Community and Public Sector Union). Hän sanoo olevansa onnekas, sillä hänen työpaikkansa on queer-ystävällinen. Queer-sana viittaa sateenkaarivähemmistöihin eli sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin.
CPSU:n henkilöstöstä noin 40 prosenttia kertoo kuuluvansa johonkin vähemmistöön. Kun liiton sisällä ymmärretään vähemmistöjen asioita, on niistä Northamin mukaan helpompi puhua jäsenistönkin kanssa.
– Liiton on tärkeää näyttää, että se on inklusiivinen eli huomioi kaikkien jäsentensä asiat.
Globaaleja vastauksia tasa-arvon edistämiseksi
Northam oli yksi yli sadasta ammattiyhdistysaktiivista, jotka kokoontuivat viime marraskuussa Kapkaupunkiin keskustelemaan sateenkaarivähemmistöjen oikeuksista työelämässä. Maailmankonferenssin järjesti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kansainvälinen etujärjestö ILGA.
Konferenssiin osallistui myös aktiiveja JHL:stä sekä muista suomalaisista järjestöistä. JHL on mukana Suomen ammattiliittojen solidaarisuuskeskus SASKin kehitysyhteistyöhankkeessa, joka pyrkii vahvistamaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien työntekijöiden asemaa.
Monessa hankemaassa lainsäädäntö on puutteellista, ja vähemmistöjen oikeudet ovat jatkuvasti uhattuina. SASKin hankkeissa paikalliset ammattiliitot saavat koulutusta, jotta työelämästä tulisi nykyistä turvallisempi ja oikeudenmukaisempi kaikille työntekijöille.
JHL tukee työtä yhdessä muiden suomalaisten ammattiliittojen kanssa.
Ääriliikkeet uhkaavat sateenkaari-ihmisten tasa-arvoa
Ammattiliitot ovat tehneet maailmalla merkittävää työtä tasa-arvon edistämiseksi. Nyt saavutuksia uhkaa niin kutsuttu anti-gender-liike.
Liike kyseenalaistaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ja esimerkiksi naisten lisääntymisoikeuksia. Negatiivinen kehitys voi alkaa perusoikeuksien, kuten mielipiteenvapauden, kaventamisella. Esimerkiksi Yhdysvalloissa Donald Trump iski heti uuden presidenttikautensa alkajaisiksi pöytään rajuja kavennuksia sukupuolivähemmistöjen oikeuksiin.
Naisjärjestöjen keskusliiton mukaan anti-gender-liike on yksi suurimmista uhkista sukupuolten tasa-arvolle myös Suomessa.
Ammattiliitoilla on paljon työkaluja vastustaa taantumuksellisia liikkeitä. Australiassa Maddy Northamin liitto CPSU on neuvotellut työehtosopimuksiin muun muassa sukupuolen vahvistamiseen liittyviä vapaita. Ne mahdollistavat työntekijälle aikaa fyysisiin, psyykkisiin ja sosiaalisiin toimenpiteisiin, jotka liittyvät sukupuolen korjaamiseen tai vahvistamiseen.
– Vähemmistöillä pitää olla ääni myös päätöksenteon korkeimmilla tasoilla.
Maddy Northam
Northam on vastikään nimitetty sateenkaarioikeuksien tarkkailijaksi globaalin julkisen alan liiton Public Services Internationalin (PSI) hallitukseen. JHL on PSI:n jäsenjärjestö.
– On tärkeää, että vähemmistöillä on ääni myös päätöksenteon korkeimmilla tasoilla, Northam sanoo.
Liittojen pitää olla rohkeita sateenkaariasioissa
Lesotholainen Mamoholoane Folene tekee työtä, jotta sateenkaarivähemmistöihin kuuluvat uskaltaisivat elää omana itsenään ja työpaikoilla olisi yhdenvertaiset käytännöt.
Hän on työskennellyt opettajana vuodesta 2005. Nykyisin hän toimii ammattiliittonsa Lesotho Teachers Trade Unionin (LTTU) pääsihteerinä.
– Jo nuorena tunsin itseni miehiseksi ja halusin tulla tunnustetuksi sellaisena kuin olen. Jouduin kuitenkin töissä käyttämään naisten työmekkoa, sillä minua pidettiin naisena, kertoo Folene, 44.
Uskonnollinen perhe painosti Folenea menemään naimisiin. Hän ei etenkään aluksi saanut tukea perheeltään identiteettinsä vahvistamiseksi.
– Kyllästyin vastaamaan ihmisille, olenko mies vai nainen. Nykyään minulle on ihan sama, millä termillä minua kutsutaan. Olen sinut itseni kanssa ja se riittää.
– Liittojen johtajat ja jäsenet on koulutettava ymmärtämään sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuutta.
Mamoholoane Folene
Aluksi jotkut suhtautuivat häneen työelämässäkin vastahakoisesti, mutta pikkuhiljaa ymmärrys ja liittotovereiden tuki ovat lisääntyneet. Folenesta on tärkeää, että ammattiliittojen johtohenkilöissä on sateenkaarivähemmistöjä.
– Siten muutkin uskaltavat tulla ulos kaapista.
Lesothossa laki ei suojele vähemmistöjä syrjinnältä. Folenen työn tuloksena LTTU on rakentanut ohjeistuksen, jonka mukaan myös vähemmistöihin kuuluvia on suojeltava syrjinnältä ja kohdeltava tasavertaisesti.
– Kaikissa liitoissa sekä johtajat että jäsenet on koulutettava ymmärtämään sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuutta. Teeman on oltava liiton agendalla, jotta tietoisuus lisääntyy. Tieto on valtaa, Folene summaa.
Yhdessä ay-liike ja sateenkaariliike ovat vahvoja
Mikä hän on? Niin ihmiset usein ajattelevat, kun näkevät brasilialaisen ay-aktiivi Lira Allin.
– Olen Lira ja se riittäköön, hän toteaa.
Allin, 35, nimikyltissä hänen pronomininsa ovat sukupuolineutraalit they/them. Hän kertoo olevansa ei-binäärinen, eli hänen sukupuoli-identiteettinsä ei mahdu perinteisen nainen–mies-jaottelun raameihin.
Brasiliassa, kuten Suomessakin, samaa sukupuolta olevien avioliitot on sallittu ja laki kieltää syrjinnän. Samaan aikaan Brasiliassa murhataan transihmisiä enemmän kuin missään muualla maailmassa. ILGAn konferenssin aikaan Brasilian Mato Grossossa transnainen murhattiin brutaalisti. Hän oli paikallispoliitikko ja näkyvässä asemassa. Alli pohtii, kuka on enää turvassa, jos edes julkisesti esiintyvät henkilöt eivät voi elää ja työskennellä ilman pelkoa väkivallasta.
– Kävelen joskus kadulla miehisemmin, jotta olisin paremmin turvassa. En ole gender-fluid (sukupuoleltani joustava) omasta tahdostani, vaan se on selviytymiskeino.
Isossa maassa on paljon vaihtelua kaupunkien ja alueiden välillä. Turvallisuuden ja tasa-arvon kannalta merkitystä on myös sillä, sattuuko kuulumaan valkoiseen vai tummaan väestöryhmään.
Alli toteaa, että jos sateenkaariyhteisö ja ammattiliitot yhdistävät voimansa, on tuloksena suuri ja vahva kansanliike.
– Liiton pitää levittää toivoa.
Jutun kirjoittaja Susanna Haapalainen on JHL:n kansainvälisten asioiden asiantuntija.